Zašto je Sisley kozmetika toliko skupa?

by - October 29, 2018

Sećam se kada sam kao devojčurak listala neki strani časopis i tom prilikom na jednom modno-kozmetičkom kolažu naišla na preporuku za Sisley kremu, uz trocifrenu cenu u devizama. “Čoveče, zašto je ova krema toliko skupa?” zapitala sam se. Do tada me je verovatno samo cena La Mer kreme, proizvoda u koji se nekada klela Dženifer Lopez, slično iznenadila.

title image of blogpost

Kada sam nedavno u jednoj emisiji prepoznala Sisley logo na nekoj kozmetičkoj bočici, motivisana radoznalošću, odlučila sam da istražim koliko sada košta Sisley kozmetika, kao i da saznam nešto više o ovoj kompaniji i iskustvima korisnika. Budući da sam još tokom školskih dana postala pravi zaljubljenik u kozmetiku i da sam imala običaj da sate provodim na internet sajtovima kozmetičkih kuća (najčešće francuskih) upoznajući se sa njihovim istorijatima, različitim proizvodima i njihovim efektima, prilika da saznam nešto više o kompaniji Sisley, učinila mi se zabavnom.

Ali da se nakratko vratimo na finansijski momenat...

Na Jasminovom sajtu brzo sam došla do informacije o cenama. Verovali ili ne, najskuplji proizvod za negu na ovom sajtu je upravo jedna Sisley krema. Reč je o Supremÿa at Night Supreme Anti-Aging Skin Care noćnoj kremi od 50 ml koja košta 77.790 dinara (da, oko 650 evra!). Potom sledi jedna CARITA krema sa dijamantskim prahom, kao i pojedini Guerlain preparati. Još jedan Sisley proizvod koji mi je upao u oči jeste i All Day All Year dnevna krema od 50 ml čija je cena 41.790 dinara.

Dobro, hajde da vidimo kakva je ovo kompanija i šta kažu mušterije tj. da li ovi proizvodi zaista vrede?

O kompaniji Sisley

Kompaniju su 1972. godine osnovali Rolan de Sen Vensan (Roland de Saint-Vincent) i legendarni parfimer Žan-Fransoa Laport (Jean-François Laporte), da bi potom Iber D’Ornano (Hubert d’Ornano), koji je zajedno sa ocem Gijomom i bratom Mišelom 1954. već osnovao kozmetičku kuću Orlane, preuzeo Sisley i napravio veliku reorganizaciju unutar ovog preduzeća. Zanimljivo je i da je Iberov otac, Gijom, bio suosnivač kozmetičke kuće Lancôme.

Inače, kompanija Sisley je dobila ime po slikaru impresionističke škole, Alfredu Sisleju (Alfred Sisley). U tekstu ću zadržati originalo pisanje naziva firme, ali bih napomenula da se na francuskom Sisley izgovara /sislE/ dok se odomaćio i izgovor /sisli/ verovatno pod uticajem engleskog jezika. Takođe, Sisley nema veze sa italijanskim brendom Sisley koji posluje u okviru Beneton grupe.

Sisley je porodična firma, a kao što smo iznad mogli da vidimo, porodica D’Ornano je već generacijama u kozmetičkom svetu, počev od oca Gijoma, sinova Ibera i Mišela (i Iberove supruge Izabele), sve do Iberove i Izabeline dece, Filipa i Kristine.

Glavni koncept Sisley kozmetike jeste fitokozmetologija. Naime, Iber D’Ornano sedamdesetih godina bio je ubeđen da se ključ uspeha nalazi kako u modernoj tehnologiji, tako i u biljkama [izvor]. Ova kompanija se ponosi time da u svojim kozmetičkim proizvodima koristi najbolje biljne ekstrakte koji podležu rigoroznoj selekciji. Ovde je i ključno da se dobro razumeju biljke, njihov sastav i efekti aktivnih sastojaka, a bitno je, naravno, i da se razume sama koža i kako ona funkcioniše. Aktivni sastojci biraju se tako da se međusobno nadopunjuju, a njihovo doziranje se precizno definiše u cilju formulisanja najbolje i najefikasnije kombinacije sastojaka.

Kada je reč o proizvodima, u ponudi se mogu naći preparati za negu kože lica i tela, negu kose, kao i šminka i parfemi. Prijatno me je iznenadila činjenica da u cilju utvrđivanja dugoročnih efekata upotrebe određenog proizvoda nekada prođe i do 10 godina od početka testiranja do njegovog plasmana [izvor]. Ono što mi se još dopalo jeste i Sisley filozofija po kojoj bi nega trebalo da se shvata kao ritual koji doprinosi relaksaciji i psihofizičkom blagostanju.

I sve ovo divno zvuči, ali da se vratimo malo u stvarnost: Sisley kozmetika spada u luksuznu, veoma skupu kozmetiku. Naišla sam na informaciju da su 1990. godine, kada je preplanuo ten bio u modi, na tržište izbacili najskuplju kremu za zaštitu od sunca na svetu, čija je cena bila 450 franaka, odnosno oko 82 evra. Ova krema je bila čak četiri puta skuplja od prosečne cene kreme sa UV zaštitom, ali je ova činjenica donekle mogla da se opravda time da krema, osim što štiti od sunca, istovremeno i neguje kožu i sprečava nastajanje pega. Zanimljiv je i podatak da je proces razvoja prve superkreme za zaštitu od sunca bio toliko skup da se glavni hemičar jedva usudio da je predstavi nadređenima [izvor].

Najbolje ocenjeni proizvodi

Sada prelazimo na konkretne proizvode. Ideja mi je bila da napravim neku vrstu TOP5 liste na kojoj bi se našli preparati za negu lica za koje sam našla (preovlađujuće) povoljne recenzije na sajtovima kao što su Beauté Test (sa ovoga sajta sam preuzela i cene ovih 5 proizvoda), Makeupalley, Sephora, Amazon i Ebay.

Sve ocene koje možete videti dole su na skali od 1 do 5, a u zagradi navodim i broj recenzija tj. osoba koje su ocenile proizvod.

Ecological Compound Emulsion; Black Rose Precious Face Oil

Ecological Compound Emulsion – Émulsion écologique (60 ml, 111 EUR)

Ocene:
  • Beauté Test (BT): 4.7 (3 recenzije)
  • Amazon (AM): 2.8 (2 recenzije)
  • Ebay (EB): 4.9 (34 recenzije)
  • Sephora (SEP): 4.4 (28 recenzija)
  • MakeupAlley (MA): 3.5 (96 recenzija)
Hidratantni serum koji odgovara svim tipovima kože i sadrži biljne ekstrakte (Centella  asiatica, ženšen, ruzmarin, hmelj, rastavić). U recenzijama se može videti da dosta korisnica upotrebljava ovaj serum već godinama. Trebalo bi da je odličan za hidrataciju (pročitala sam da je neki koriste umesto hidratantne kreme i da je to sasvim dovoljno), dok pritom ne masti kožu i ne izaziva bubuljice. Naišla sam na samo jedan komentar gde je jedna mušterija rekla da ima osetljivu kožu i da nije dobro reagovala na serum, ali da je njenoj majci odličan. Manje pakovanje (60 ml) trebalo bi da potraje 3 meseca.

Black Rose Precious Face Oil – Huile Précieuse à la Rose Noire (25 ml, 143 EUR)

  • BT: 4.5 (25)
  • AM: 4.1 (28)
  • EB: 5.0 (5+)
  • SEP: 4.7 (9)
  • MA: 4.0 (21)
Ovo "dragoceno" ulje namenjeno je suvoj ili zreloj koži. Trebalo bi da zateže kožu i da bore i borice čini manje vidljivim. Sadrži ulje šljive, avokada i jojobe, ekstrakt crne ruže, ulja bugarske ruže, geranijuma i magnolije. Koristi se samostalno ili pre ostalih koraka nege. Prema recenzijama, ako se ulje nanosi uveče, koža lica izgleda odmorno i zategnuto. Najviše ga koriste zimi, a jedna korisnica je navela da ima utisak da koža ostaje hidrirana čak i tokom celog narednog dana.

Sisleÿa Essential Skincare Lotion; Radiant Glow Express Mask; Hydra-Flash Hydrating mask

Sisleÿa Essential Skincare Lotion – Lotion de Soin Essentielle (150 ml, 114 EUR)

  • BT: 4.3 (17)
  • AM: 4.0 (11)
  • EB: 5.0 (1)
  • SEP: 4.8 (4)
  • MA: nisam našla recenzije
Ovaj losion nije predviđen da bude poslednji korak čišćenja tj. da otklanja ostatke šminke posle pranja lica, već da bude prvi korak antiejdž rituala nege (otprilike kao toneri u azijskoj kozmetici). Sadži fitoskvalen, ekstrakte gorke pomorandže, alge Padina pavonica, sleza, bele vrbe i ginka bilobe. Losion trenutno hidrira kožu dok su posle 4 nedelje korišćenja vidljivi ublažavanja bora. Iznenadile su me izuzetno pozitivne recenzije, budući da je reč "samo" o losionu, a ne o kremi ili serumu, i zbog toga sam uvrstila ovaj proizvod u TOP5. Prema komentarima, bočica od 150 ml bi mogla da potraje i do 6 meseci.

Na internetu možete generalno naći reči hvale za Sisley maske. Ovi proizvodi koštaju uglavnom manje od 100 evra, a efekti su navodno vidljivi odmah nakon korišćenja.

Radiant Glow Express Mask – Masque Eclat Express (60 ml, 80 EUR)

  • BT: 4.3 (113)
  • AM: 4.3 (9)
  • EB: nisam našla recenzije
  • SEP: 4.9 (21)
  • MA: 3.9 (62)
Maska sa crvenom i belom glinom ujednačava ten, dok istovremeno osvežava, matira i zateže kožu. Sadrži ekstrakte šargarepe, lista crvene vinove loze, i etarska ulja ruzmarina i kamilice. Na licu se drži 5 minuta, umiruje kožu i čini da koža izgleda zdravo i lepo. I pored vrlo pozitivnih recenzija, kod ovog proizvoda sam naišla na najviše kritika na račun cene, kao i na uradi sam recepte korisnica za maske koje bi trebalo da obezbede isti efekat za znatno manji novac. Videćemo da uskoro isprobamo te recepte. 😉

Hydra-Flash Hydrating mask – Hydra-Flash Formule Intensive (60 ml, 129 EUR)

  • BT: 4.1 (169)
  • AM: 2.9 (9 x 5 zvezdica i 1 x 1 zvezdica zbog toga što kutija nije bila upakovana u celofan)
  • EB: 5.0 (1)
  • SEP: 4.8 (8)
  • MA: 3.9 (43)
Sisley ovaj proizvod vodi kao izuzetno hidratantnu masku za licu koja poboljšava zadržavanje vlage u koži. Nanosi se nekoliko puta nedeljno u debelom sloju, koji se potom, posle 10 minuta, samo obriše (dakle, nema ispiranja vodom). Sadrži ekstrakte susama i pirinča, pantenol, ekstrakte ginko bilobe i pasiflore,  kao i vitamine E i F. Ono što sam primetila u komentarima jeste da je neki koriste kao masku, a neki kao kremu (naročito zimi)! Koža lepo upija proizvod, a posle upotrebe lice je hidrirano i blistavo, bez masnog sjaja. Neke korisnice su se žalile na jak miris (pokošene trave), dok su neke baš hvalile miris (citrusa), ali su uglavnom konstatovale da se on brzo izgubi.

Dakle, završavam današnji tekst sa pregledom najpopularnijih proizvoda čija je cena do 150 evra. Mene lično najviše zanima Ekološka emulzija, i videla sam da postoji i tzv. "set otkrića" gde pored emulzije dobijamo i malo veće uzorke vodice za skidanje šminke, hidratantne kreme i gela za negu predela oko očiju. Računam onda ili na neku kupovinu u duty free shop-u ili na neko veliko sniženje u parfimerijama, možda oko Nove godine... 😊

Šta vi mislite o luksuznoj kozmetici? Da li su efekti ovih proizvoda zaista bolji? Koje biste vi proizvode želeli da probate?

You May Also Like

0 comments