10 pesama koje sam otkrila zahvaljujući SoundHound-u (2. DEO)

by - October 26, 2018


Nastavljamo sa pesmama koje mi je otkrio SoundHound. Današnji tekst donosi nekoliko instrumentala, kao i nekoliko poznatijih pesama koje su tokom godina mooožda i nekom od vas promakle kao što su i meni. Nadam se da ćete među današnjim linkovima naći neku novu staru pesmu koja će vam vreme provedeno u hodu/prevozu/na poslu/putovanju/kod kuće učiniti prijatnijim.

Ellie Goulding – Lights


U redu, ova pesma je prilično poznata. I ne, nisam je čula prvi put kada sam je potražila na SoundHound-u. Međutim, te "davne" 2014. (da, od tada imam pribeležen screenshot iz aplikacije!) to je bila jedna od onih pesama koje si svuda mogao da čuješ, ali je sasvim moguće da nisi znao/la ko ih izvodi (bar ja nisam znala :) ). Lights je svakako i dalje popularna, kao i sama Ellie Goulding. Čak mislim da sam zahvaljujući ovoj pesmi malo više obratila pažnju na Ellie i otkrila još neka njena sjajna muzička ostvarenja.

Pink – Try


Pink je pevačica koju sam volela još od albuma Missundaztood – koliko dobrih pesama se nalazi na tom albumu! Sećam se i da sam o njoj i njenim ludorijama čitala u Huperu, ali sam je u nekom trenutku jednostavno izgubila iz vida. Tako sam se i pre par godina iznenadila kada sam naišla na pesmu Try – kako je moglo da mi promakne da je izvodi baš Pink? Ako već niste, obavezno poslušajte ovu pesmu!

Janji – Heroes Tonight (feat. Johnning) 


Heroes Tonight sam čula na Youtube-u, u pozadini nekog videa i otkada sam je otkrila ne prođe dan-dva da je ne poslušam. U pitanju je saradnja Janjija iz Finske i pevača Johnning-a iz Švedske koju je objavila izdavačka kuća NoCopyrightSounds. Inače, otprilike u to vreme sam saznala da izdanja kuće NoCopyrightSounds Youtube autori mogu da, uz odgovarajuću objavu, besplatno koriste u videima i da time izbegnu da im uklone audio ili ukinu monetizaciju za taj konkretan video što može da se desi ako koriste pesmu koja je zaštićena kopirajtom.

Sledi jedna lagana, opuštajuća melodija (bar prva polovina je takva 😀) iz poznatog animea “Moj komšija Totoro”:

Mari Fujiwara – The Wind Forest (My Neighbour Totoro)


Reč je o varijaciji čelistkinje Mari Fudživara, dok je original komponovao Džo Hisaiši. Uživajte!

Okej, za kraj ubacujem džokera. Zašto? Zato što sam ga našla u SoundHound history-ju, kao i zato što sam odlučila da jednu od numera koju sam identifikovala pomoću SoundHound-a navedem u bonus delu budući da baš i ne spada u muziku koju bih slušala u slobodno vreme.

Džoker je... *drumrolls*

Alan Walker – The Spectre

Iako sam uverena da je većina čitalaca mogla da čuje za Alana Walker-a, moguće je da nisu čuli pesmu The Spectre:


Iako volim ovu, noviju verziju, radije ću poslušati instrumental iz 2015. Koja verzija se vama više dopada?

BONUS:

Naravno, ima još pesama koje sam otkrila pomoću interneta, SoundHound-a i drugih aplikacija za prepoznavanje pesama (npr. Shazam). Google mi je pomogao da identifikujem pesmu Danijela Bedingfilda, If You're Not The One, kao i pesmu Me and My Broken Heart od benda Rixton.

Dodala bih i jednu ne baš pesmu, već kompoziciju. Naime, sigurno znate melodiju, ali možda ne znate “odakle je”.
U pitanju je delo “Monteki i Kapuleti” Sergeja Prokofjeva iz baleta “Romeo i Julija”  Da, to je ona “zlokobna” melodija iz filmova, a ja sam konačno saznala o kojoj kompoziciji je reč dok sam gledala jedno takmičenje u umetničkom klizanju.

Ovim završavam tekst o kul pesmama čije mi je naslove i izvođače pronašao SoundHound. A sad stvarno, koje pesme ste vi otkrili uz pomoć aplikacija? Imate li običaj da koristite aplikacije za prepoznavanje pesama?

You May Also Like

0 comments