Termalna voda kao prvi i poslednji korak nege

by - February 23, 2018

Da li je voda i kod vas dosta tvrda? Da li vas posle umivanja koža lica neizbežno zateže? Može li upotreba termalne vode umanjiti ovaj problem?

Svest o tvrdoći vode kod mene se stvorila krajem prošlog veka ;) kada je izvesna firma besplatno delila lakmus-tračice za testiranje tvrdoće vode. Odmah sam sa svim ukućanima testirala vodu s česme, kao i neke flaširane vode koje smo tih dana imali pri ruci. Indikator je odmah pocrveneo kada smo na kvadratić kanuli kap vode s česme, a slično se desilo sa većinom flaširanih voda. Tom prilikom smo prokomentarisali i da nije ni čudo što toliko ljudi na našem području ima problem sa kamenom i/ili peskom u bubregu. Voda kod nas jednostavno sadrži dosta kalcijum-karbonata. Zbog ovoga možemo imati problem i sa dehidriranom, suvom i osetljivom kožom (i kosom). Kao jedno od mogućih rešenja nameće se primena više preparata za hidrataciju i umirivanje kože, kao što su npr. različiti toneri, serumi i kreme. Primera radi, ja sam se do pre nekoliko godina uzdala najpre u dobru hidratantnu kremu, a potom sam uvela i dodatne korake nege u vidu tonera i seruma. Međutim, prošle godine sam odlučila da isprobam još jedan, krajnje bazičan proizvod za hidrataciju - termalnu vodu!
Avene termalna voda i uputstvo
Avène termalna voda
Pre nego što sam je kupila, proučila sam malo bolje priču iza termalne vode u sklopu nege i lečenja kože, koju možete naći u ponudi različitih kompanija kao što su Avène, La Roche-Posay, Uriage i Vichy. Naime, nanošenje termalne vode preporučuje se posle uklanjanja šminke s lica, posle brijanja i depilacije, kod ojeda, crvenila lica, svraba kože, kod manjh ogrebotina, opekotina od sunca, kao i za osvežavanje tokom dana, na putovanju ili posle vežbanja.

Isto tako me nije mrzelo da što bolje proučim ponudu i cene termalnih voda u apotekama, naročito za slučaj da se na kraju moja procena završi sa “ništa posebno”. Na kraju sam odabrala Avène termalnu vodu (duopaket: 2x300 ml) koju sam platila oko 1400 dinara, i verujem da ćete se, ako proverite cene, složiti da je ponuda bila jedna od povoljnijih.

Da nastavimo dalje, sa detaljima o samoj vodi - logično je da će nas ovaj sprej osvežiti posle fizičkih napora i kad smo na putu, ali zbog čega ova voda ima umirujući efekat?
Izgleda da odgovor leži u sastavu vode - naime, Avène termalna voda sadrži oligoelemente kao što su litijum, stroncijum i cink koji poseduju antiinflamatorna svojstva i smanjuju štetu nastalu dejstvom slobodnih radikala. Ova voda je takođe bakteriološki čista i pakuje se direktno na izvoru, u sterilnim uslovima, a da bi ostala što duže ispravna, boce se pune i gasom, azotom (N2).

Avène termalnu vodu najčešće koristim posle umivanja/pranja lica, a nekada i na samom kraju (posle kreme), kao poslednji korak nege. Povremeno je koristim i tokom dana, kada osetim da mi je koža na obrazima suva (naročito poslednjih meseci, zbog centralnog grejanja) ili kada se na tom delu lica javi crvenilo usled dehidratacije. Osim što mi taj dodatni korak zaista prija, primetila sam i da mi je koža na obrazima glatkija i ujednačenija. Pri sledećoj kupovini nadam se da ću uspeti da pronađem pakovanje sa gratis manjom bocom koju bih mogla da nosim u tašni.

A vi? Da li ste koristili termalnu vodu u kozmetičke svrhe? Koje marke ste probali? Koja vam se najviše dopala?

BONUS SAVET I DISKUSIJA

Želela bih da podelim sa vama i šta mi se desilo sa prvom bocom Avène termalne vode. Negde pri kraju boce, sprej je prestao da radi iako se jasno čulo da je ostalo još vode. Dakle, kao i uvek bih pritisla prskalicu, ali umesto dobro poznatog oblačka, nekako bi jedva izašle dve kapi vode. Načeh ja potom drugu bocu, nastavih sa redovnom upotrebom, ali odlučih ipak da proverim (na Google-u, naravno :) ) može li se nešto učiniti. Posle par neuspešnih pretraga, ubodem prave ključne reči (thermal water spray not working) i iskoči mi Avène malezijska Facebook stranica i ovaj post gde se mušterija požalila na isti problem. Usledio je odgovor od Avène tima u kojem su podelili dva saveta kako da sprečimo slične probleme sa sprejom. Prvo, ne treba mućkati bocu pre upotrebe (nema potrebe, voda nema sa čime da se pomeša unutar boce). Drugo, ne treba više puta pritiskati prskalicu (kao što npr. koristimo parfem), već je samo jednom treba pritisnuti i držati dok ne nanesemo vodu na lice ili telo. Na ovaj način ćemo smanjiti šanse da ispustimo sav azot iz boce pre nego što potrošimo vodu. Azot služi kao potisni gas, upravo da bismo mogli da kroz sprej izbacimo vodu sa dna flaše. Za mene je ovaj drugi savet relevantan, pa se nadam i da će još nekom od vas pomoći.

Još jedno pitanje na koje bih želela da se osvrnem jeste činjenica da je naša zemlja izuzetno bogata izvorima termalne vode - zar ne bismo i mi mogli neku od naših voda da na sličan način plasiramo? Šta mislite o tome?

You May Also Like

0 comments